Orneule ja LAGO ovat löytäneet kuljetusten punaisen langan

Orivedellä toimiva Orneule Oy on tehnyt LAGO Logisticsin kanssa yhteistyötä jo vuodesta 1984. Pitkän yhteisen taipaleen aikana maailma on muuttunut ja muurit murtuneet, mutta kumppanuus on vain syventynyt.

Vuonna 1978 perustettu Orneule Oy on Suomen suurin neulosten valmistaja. Tehdas sijaitsee Orivedellä, jossa neulotaan vuosittain yli puoli miljoonaa kiloa neulosta.

Asiakkaita ovat sekä kotimaiset että ulkomaiset yritykset ja laitokset. Viennin osuus myynnistä on noin 20 %. Tärkeimpiä vientimaita ovat Venäjä, Baltian maat, Ruotsi ja Saksa. Orneule ja LAGO ovat tehneet jo 35 vuotta sujuvaa yhteistyötä, eli kumppanuus on alkanut heti LAGOn edeltäjän, Tampereen Express-huolinta Oy:n perustamisen jälkeen.

Orneule Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Uotila valottaa yhtiön taustaa:

– Tämä on vuonna 1978 viiden veljeksen perustama perheyritys, jota johtaa nyt seuraava sukupolvi meidän kahden serkuksen voimin. Itse siirryin toimitusjohtajan postille vuonna 2008, serkkuni Timo toimii myyntipäällikkönä.

– Olemme pieni, ketterä ja joustava kotimaista tuotantoa tekevä avainlipputoimija, jossa johto ei ole vieraantunut tuotannon arjesta. Koneiden ääni kuuluu meillä pääkonttoriin. Kaikki toimintomme tapahtuvat saman katon alla ja valmistamme neuloksia hyvin monenlaisiin tarpeisiin, kuten työvaatetukseen, urheiluun ja vapaa-aikaan, lasten vaatteisiin ja moneen muuhun. Valmistamme mm. palosuojattuja neuloksia, antibakteerisia materiaaleja, turvakankaita ja viiltosuojia. Teemme esimerkiksi jääkiekkoilijoille rannesuojia luistimenviiltoja vastaan Cutlon-neulosmateriaalista ja metsureille moottorisahan terältä suojaavia ns. pysäyttäjiä, eli tuotevalikoimamme on hyvin laaja. Valmistamme myös paljon erilaisia merinovillaneuloksia, Uotila kertoo.

Sitkeä Orneule kesti alan turbulenssin

Idänkaupan romahdus aiheutti alalle konkurssiaallon. Jyrki Uotila näkee tilanteesta selviämisen taustalla olleen jatkuvan tuotekehityksen ja korkean laadun säilyttämisen, sekä asiakkaiden toivomusten kuuntelemisen. Toimituskyvyn ja -varmuuden säilyttäminen oli tärkeä osatekijä vaikeina aikoina. Erinomainen yhteistyö LAGOn kanssa poisti heiltä logistiikkamurheet ja Orneule sai rauhassa keskittyä ydinosaamiseensa.

Suomalaisuuden arvostaminen juhlapuheista käytäntöön

Orneuleen ja LAGOn kaltaiset kotimaiset pk-yritykset operoivat globaalissa taloudessa suurten ylikansallisten kilpailijoiden puristuksessa. Siksi Uotila kaipaisi suoma- laisen työn arvostuksen näkyvän hurskaiden puheiden lisäksi myös käytännössä.

Orneuleen Jyrki Uotila ei pitäisi pahana, jos vaikka isojen kauppaketjujen sisäänostajat painottaisivat muitakin arvoja tuotteissa, kuin vain hintaa.

– Meidän alalla suomalaisten tuotteiden valttina on huipputason kemikaaliturvallisuus ja kaikki muu ympäristöstä huolehtiminen, mitä ei välttämättä tapahdu kaukaisissa kilpailijamaissa. Meitä eurooppalaisia toimijoita valvoo EU sekä kansalliset viranomaiset, joten eettisyys, vastuu ja turvallisuus toteutuvat meillä aidosti.

LAGOn Arto Hyödynmaa kertoo logistiikka-alalle syntyneet yrityskauppojen myötä muutamia jättiläisiä, joita vastaan kilpailu on haastavaa, mutta mahdollista.

-Palvelulla ja joustavuudella pärjäämme kilpailussa, olivat kilpailijat minkälaisia tahansa.

Tällaisia nämä hämäläiset yrittäjät ovat. Ikuisina pidetyt valtakunnat saavat romahtaa ympärillä, mutta langat ja neulokset kulkevat ympäri maailmaa ilmeenkään värähtämättä. Todennäköisesti myös seuraavat 35 vuotta.

Luottamus on kaiken A ja O

35 vuotta kestänyt yhtä- jaksoinen kumppanuus on hektisessä liike-elämässä todellinen harvinaisuus. Mihin Orneuleen ja LAGOn yhteistyö on perustunut? Annetaan toimitusjohtajien kertoa.

Jyrki Uotila, Orneule

– Me olemme aina arvostaneet LAGOn kanssa toimimisessa asioiden helppohoitoisuutta, ketteryyttä ja joustavuutta. Heidän kanssaan ei joudu pompotelluksi eri osastojen välillä, vaan kaikki palvelut saa yhdeltä luukulta ja asiointi tapahtuu aina tutun ihmisen kanssa. Tästä syystä myös yhteydenpito on helppoa ja käy nopeasti. Tutun kumppanin kanssa on mahdollisissa poikkeustilanteissa helpompi löytää ns. luovia ratkaisuja, jotka taas joustamattoman suurfirman kanssa eivät onnistu.

Arto Hyödynmaa, LAGO Logistics

– Yhteistyömme alkoi heti, kun perustimme Tampereen Express-Huolinta Oy:n. Olemme kuljettaneet lukemattomat määrät lankaa, josta Orneule on tehnyt neulosta. Parhaimmillaan useita kontteja viikossa ja kappaletavaraa kymmenen lähetystä per viikko.

– Toiminta on muuttunut vuosien varrella olosuhteiden vaihdellessa. Ennen tullattiin kaikki lähetykset. Teimme myös yhteistyötä saadaksemme tuonnin verot hyvin hoidetuksi. Tuolloin 1980-luvulla ja 90-luvun alussa korkotaso oli lähempänä 20 %, joten tämä toimintamuoto vaati täyttä luottamusta. Suomesta ei löydy montaa yritystä, joiden kanssa olisimme toimineet samoin. Edellytys tällaiselle pitkälle yhteistyölle on ehdoton molemminpuolinen luottamus ja toimeksiantojen periksiantamaton hoitaminen.

Saatat olla kiinnostunut myös...

INCOTERMS -toimituslausekkeet, mitä ne tarkoittavat?

Toimituslausekkeiden idea on yksinkertaistaa ja lyhentää kauppasopimusten sisältöä standardimuotoisilla lausekkeilla kuljetuksen osapuolten vastuista kuljetuksen eri vaiheissa. Kun on valmiita lausekkeita, joista osapuolet voivat yhdessä valita tilanteeseen sopivimman, säästyy aikaa ja toiminta helpottuu.

Tarjouspyyntö kuljetukselle Eurooppaan

Kun sinulla on rahti, joka pitää saada Pohjolan perukoilta oliivipuiden keskelle tai päin vastoin, varminta on ottaa heti yhteyttä LAGOon. Tekemällä meille tarjouspyynnön asiat alkavat välittömästi edetä ja sinä voit keskittyä omiin töihisi rauhassa.

LAGO Logistics 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Website Style. Strony www